Dat mei net!

13177866_10154282796356042_1183810014755324859_nYfke is een geboren Amsterdamse, maar ze heeft duidelijk Friese roots. Dat kan ook niet anders als je Yfke Stientje Gaeline Postma heet. Het lijkt mij dan ook leuk als ze wat Fries spreekt. Of op z’n minst verstaat. En dus gooi ik dagelijks mijn Friese woordenschat in de strijd. Dat zijn welgeteld 20 Friese woorden.

‘Net dwaan!’, ‘Hân’ of ‘dat mei net’ roep ik met enige regelmaat. Om de één of andere reden ken ik voornamelijk ‘bestraffend Fries’, dus om haar ook iets anders te leren, tel ik soms tot tien met haar. Ik sta voor schut, maar zij heeft toch niet door dat ik de Friese taal niet goed uitspreek.

Vanmiddag bleken mijn inspanningen niet voor niks. We speelden samen in de ‘hang gank’ (Zandbak op z’n Yf’s): we bakten taartjes om ze vervolgens op gruwelijke wijze te slopen. En na elk taartje zei ze: ‘klaar-klear.’ Nederlands en Fries door elkaar. Mem is sa grutsk.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *