Kak! Domme!

26d3316c-8888-47f9-a8ad-dee23b4a2045Dat Yfke ons een spiegel voor zou houden, dat wisten we. En dat ze heel goed praten kan, weten we inmiddels ook. Trots zijn we, als ze zinnen zegt als: ‘Waar ben je nou?’ en ‘Wat doe je?’

Een beetje buikpijn kreeg ik toen ze het woord ‘kak!’ om de haverklap zei. Kak: niet het netste woord en door veel mensen gebruikt in plaats van ‘shit’. Niet door ons overigens. Maar toch: hoé komt ze dan aan het woord?

Vervolgens kwam er nog een woordje bij: ‘Domme!’
Slik: zegt ons kind nu verdomme? Dat is echt zó niet de bedoeling.
Ik zei tegen Echtgenoot: ‘Ik gebruik dat woord niet, maar jij soms wel! Daar is die spiegel!’ Ondertussen liep Yfke dagenlang vrolijk de hele dag te roepen: ‘Domme! Domme!’

Ze riep het ook bij opa en oma. En bij beppe. Op het moment dat het schaamtegevoel over mijn vloekende dochter de overhand nam, stopte ik haar in bad. ‘Kak! Domme!’ wees ze stralend naar haar trommel. En vervolgens trommelde ze vrolijk een liedje, terwijl ze zong: ‘Domme! Domme! Domme!’

Wat een opluchting. ‘Kijk! Trommel!’ zijn de woordjes die ze zegt. Net als dat ‘ple-klak’ een prullenbak is. Het klinkt gewoon nét even anders. ?

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *